De Jukebox

Hieronder zie je wat modellen die ik heb hersteld en opgeknapt hebt. En hebben een nieuwe eigenaar inmiddels.

 

De Jukebox een mooie uitvinding  uit begin jaren 50. Waar we begonnen met modellen waar we 78 toeren platen in stopte. Het apparaat werd uitgevonden om er geld mee te verdienen. En was vaak te vinden in de kroegen en restaurants.  De gloriedagen van de 45-toeren jukebox in de jaren vijftig maakten enkele zeer bijzondere jukeboxen mogelijk; de Wurlitzer 2000 als topmodel van Wurlitzer en de V200 als topmodel van Seeburg. Met name een goed gerestaureerde Wurlitzer 2000 in originele staat met boekjes is een zeldzaamheid en brengt gemakkelijk €16.000,- of meer op.

De latere jukebox merken schakelde over naar de single van vinyl. En draaide op 45 of 33 toeren. En dit is het eigenlijk ook wel gebleven. ook kwamen er later nog varianten op cassette en natuurlijk de audio cd. Maar door de digitale muziek verdween de jukebox uit het zicht van het publiek. En kwamen eerst de cd toen de mp3 cd en ga zo maar door.

 

 

De technieken verschilde nogal onderling bij de merken. Het mechanisme wat gebruikt werd om de platen te wisselen was bij elk merk wel anders. Waar Seeburg een wagen gebruikte deed Rock-Ola het met een recht opstaande korf en draaitafel .Ook Wurlitzer  gebruikte een soort liggende korf met draaitafel. NSM had dezelfde techniek als Seeburg.

Whurlitzer
Rock-Ola
Transistorversterker
Buizenversterker

Ook in het geluid of te wel de versterkers veranderde er een hoop. Eerst gebruikte ze buizenversterkers met Lampen erin. Eind jaren 60 kwam de transistor versterker om de hoek kijken en werden de versterkers steeds krachtiger. En werden er zelfs losse luidsprekers op aangesloten om overal goed geluid te hebben.

En hoe klinkt z'n oude jukebox dan?

In het begin waren de jukebox modellen vaak voorzien van een zichtbaar mechanisme. Dit was natuurlijk een echte blikvanger en trok veel aandacht. In de jaren 70 kwamen de modellen die het mechanisme niet meer lieten zien. De reden de prijs, want de productie kosten werden lager. 

Er waren nog veel meer merken die een poging waagde in de jukebox markt. Zoals Harting een fabrikant die speciale connectoren maakt. Deze zijn nog steeds actief met hun speciale stekkers, Zij bedachten een jukebox waarvan het mechanisme niet meer in de ruimte hoefde te staan. Alleen de selectie unit hing nog aan de muur. En door de speciale stekker was dit mogelijk.  

deel

Reacties gesloten.